tiistai 29. marraskuuta 2016

TYTÖT:


Se että sä koet olevasi “voimakas” ei oo sama asia kuin se että sä oisit “lutka.”
SE ETTÄ SULLA ON JOTAIN SANOTTAVAA… ei oo sama asia kuin SE ETTÄ KÄYTTÄYTYISIT HUONOSTI.

Se mitä mä tarkotan tällä koko tekstillä, on tiivistettynä se että oon todella, todella väsynyt elämään maailmassa missä nainen jatkuvasti liitetään miehen menneisyyden, tämän hetken tai tulevaisuuden OMAISUUDEKSI / ASEMAKSI.

Mä en kuulu kenellekkään muulle kuin itselleni. Ja sama pätee myös suhun.

Yhteiskunta on saanut aina nuorten naisen/tytön elämän pyörimään ainoastaan poikien ympärillä.
Oon alkanut todella ymmärtämään että MÄ OLEN NIIN PALJON ENEMMÄN.
Elän tällä hetkellä parasta aikaa mun elämässä, oon nuori ja mulla on koko maailma nähtävänä ja koettavana... Tapaan uusia ihmisiä, luon ihmissuhteita ja kehitän niitä ja mun sosiaalisia taitoja
Mulla on NIIN PALJON MUUTA PUHUTTAVAA, OON IHMISENÄ NIIN PALJON ENEMMÄN kuin se tieto että seurustelenko jonkun kanssa tai tykkäänkö jostain pojasta.
Mun läheisenä ei oo ikinä ollut ketään tasa-arvosta todellisesti välittävää ihmistä, kaikki suvussani vaan käskee "heräämään todellisuuteen" ja "olla tyytyväinen siihen mitä on", "Ei asiat vaan voi muuttua".
Mutta se ei onneks poista sitä faktaa että mulla, ja kaikilla muilla on sananvapaus, eli lupa sanoa mitä me ajatellaan.
Gloria Steinem (yhdysvaltalainen feministi,  journalisti ja naistenasioiden ajaja) kirjoitti vuonna 1969 artikkelin nimeltä "After Black Power, Women's Liberation"  ja 47 vuotta myöhemmin me ei olla vieläkään täysin siinä tavotteessa mikä on asetettu, mut me liikutaan kokoajan maalia kohti!

Jos nainen harrastaa paljon seksiä (tai suoraan sanottuna seksiä ollenkaan) hän on "lutka" ja "huora."
Mutta jos mies harrastaa seksiä... Hän on "KUNINGAS" ja "ÄIJÄ!"

Jos nainen edes puhuu seksistä julkisesti... Hän on totaalisesti häpäissyt itsensä!
Mutta jos mies puhuu tai räppää kaikista naisista mitä hän on saanut... Miestä ylistetään.
Jos nainen nähdään julkisesti miespuolisen ihmisen kanssa, syntyy välittömästi oletus että kyseessä on romanssi tai paljon seksiä, ja nainen objektivoidaan.
Mutta jos mies nähdään naisen kanssa, miehen taso nousee välittömästi. “EI HTTO MIKÄ ÄIJÄ, PÄÄSEE VIHDOIN PUKILLE!!!”

Tiedän että lähes kaikki tietävät tämän, mutta misogynia ja kaksinaismoralismi elää meidän yhteiskunnassa edelleen.
En malta odottaa että saisin elää maailmassa missä ihmistä ei arvoida sen mukaan kenen ihmisen kanssa he seurustelevat/ kenen kanssa he ovat naimisissa/ ketä he tapailevat/ kenen kanssa harrastavat seksiä (tai ei.)
Toivon että KAIKKI ihmiset ymmärtävät että he ovat ENEMMÄN, kuin tarpeeksi omana itsenään. Toivon myös että kaikki tukevat toisiaan tämän asian suhteen.
Sanon tämän oikeesti kolmen vuoden jälkeen, milloin oon koko ajan tuntenut jatkuvaa tarvetta saada olla jonkun pojan vierellä. Nyt kun oon ollut jonkun aikaa omillani, ymmärrän ettei iloisuuteni riipu siitä että olenko jonkun miespuolisen henkilön kanssa vai en.
En olen ikinä ennen kokenut oloani enemmän rauhoittuneeksi, ilosemmaksi ja tyytyväisemmäksi. En ole ikinä ennen nauranut kovempaa, tai pitänyt hauskempaa tai nauttinut elämästä näin paljon.

Mielestäni asioiden on jo aika muuttua, ei me voida elää enää tällästä elämää. Kaikki ansaitsee samat oikeudet, ja oikeuden tulla kohdelluksi samalla tavalla sukupuolesta riippumatta.
Vaikka olenkin vain nuori tyttö Suomesta, koen että asiat voisi olla paljon paremmin myös täällä, ei me hävitä mitään jos lähetään kokeilemaan asioiden muuttamista vielä intensiivisemmin kuin ennen.
En koe että ihmisoikeudet olisi mielipidekysymys, näiden asioiden pitäisi olla kaikille itsestäänselvyyksiä.

"Any woman who chooses to behave like a full human being should be warned that the armies of these status quo will treat her as something of a dirty joke. She will need her sisterhood.” — Gloria Steinem

perjantai 25. marraskuuta 2016

Poikatyttö, poikamainen tyttö vai ihan vaan tyttö?

”Sä oot sellanen poikatyttö” sanoi ystäväni hymyillen. Olin kuullut tämän ennenkin, ”poikatyttö”. Nyt pysähdyin miettimään, että mitä se oikein tarkoittaa? Pyörittelin sanaa edestakaisin mielessäni, pureskelin ja pohdin, nieleskelin ja maiskutin, mutta en tullut viisaammaksi. Niinpä käännyin googlen puoleen. Wikipedia (18.11.2016) määrittelee poikatytön näin:

”Poikatytöllä tarkoitetaan tyttöä, joka käyttäytyy pojan stereotyyppisen sukupuoliroolin mukaan. Poikatyttöyteen voi kuulua:
·         pukeutuminen stereotyyppisiin poikien vaatteisiin
·         kiinnostus poikiin yhdistettyihin asioihin ja harrastuksiin, kuten puissa kiipeilyyn, luonnontieteisiin ja kamppailulajeihin
·         poika-stereotyypin mukainen käyttäytyminen, esimerkiksi kiroilu, riehuminen ja tappeleminen
·         viihtyminen ennemmin poikien kuin tyttöjen seurassa
·         Lyhyt tai pitkä tukka, jota pidetään kiinni, poissa tieltä; tukka, joka on helposti hoidettavissa
·         Useimmat poikatytöt eivät tykkää meikkaamisesta, hienoista (tanssiais-)mekoista, korkokengistä, yms.
·         Poikatyttöhahmot kirjallisuudessa tai elokuvissa ovat yleensä reippaita, aktiivisia ja itsenäisiä.
·         Peppi Pitkätossu on esimerkki poikatytöstä”

WHAAT?!?! Eihän ylläolevat ole mitään poikien omistamia juttua, joista tytöt ei saa osaansa. Mitä ovat poikien vaatteet? Kuka on sanonut että tytön tarvii tykätä meikkaamisesta tai mekoista? Ja kuuluvatko reippaus, aktiivisuus ja itsenäisyys muka pojille? Ja entäs Peppi?! Tuo lapsuuteni sankarihahmo, joka näytti että tyttö saa kiivetä puihin, seikkailla, sylkeä, kiukutella ja kiroilla, ihan niin kuin pojatkin. Okei, sylkeminen, kiukuttelu ja kiroilu eivät kai sovi kenellekään, mutta ei nyt sentään sen enempää pojille kuin tytöillekään. Ei Peppi ole ”poikatyttö”, vaan omanlaisensa, ihanan itsepäinen ja rohkea TYTTÖ. Tyttö joka päästelee ärräpäitä, juoksee, kiipeilee, rämpii mudassa, riehuu ja rakastaa. Ihan niin kuin jokaisen meistä joskus kuuluu tehdä, sukupuolesta riippumatta.

Mitä jos sovittaisikin, että jokainen saa olla just sellainen tyttö tai poika kuin haluaa, vertaamatta käytöstä muihin sukupuoliin, tai niiden oletettuihin käyttäytymismalleihin? Jokaisella ihmisellä kun on oma tapansa olla ja käyttäytyä, eikä se riipu siitä mitä sukupuolta edustamme. Ja annetaan samalla jokaiselle lupa olla myös määrittelemättä itseään mihinkään sukupuoleen kuuluvaksi, jos se tuntuu itsestä hyvältä. Ollaan siis ihmisiä, erilaisia, ainutlaatuisia, mahtavia yksilöitä. Niin kuin joku joskus on sanonut ”annetaan kaikkien kukkien kukkia”, kyllä täällä lääniä riittää!

P.S. Jos haluat fiilistellä tyttöyttä, ja sen moninaisia muotoja, suosittelen kuuntelemaan Erinin ”Älä tule hyvä tyttö” kappaleen.


- e-Talon Katri, jonka tyttöyteen kuuluu action-leffat (joista Transformers on lemppari), huulipuna ja päiväunet

torstai 17. marraskuuta 2016

Poikien Talo´s cooking blog part 2

Introduction
Led by Janne a regular contributor to our cooking activities we made this delicious and creamy chicken pasta dish. And as a side we prepared a nice fresh green salad.

What was great about this night´s cooking is that each youth took on a different role and participated in the preparation. Onions where chopped, tomatoes diced while lettuce was cleaned and cut into smaller pieces. And despite the fact that everyone was really hungry we all stopped for a few minutes to discuss our dreams. The process of cooking this food allowed for in depth conversations to start. A big thanks to the Poikien Talo cooking team for making this yö-talo a real success.

Ingredients: (4 portions)
-pasta
-300g chicken fillets
-1 big onion
-300g chicken fillets
-1 big onion
-2-3 garlic cloves
-2dl of cream
-oil
-salt and pepper
-oregano
-spinach 150g
-herbs to taste (oregano and parsley)
-One head of green lettuce
-2 tomatoes
-half a cucumber

Instructions
Boil large pot of water.
Peel onion and garlic and then chop into small pieces
Heat small amount of oil in pan.
At this point add pasta to boiling water.
When hot add chicken fillets. Fry into all the way through. Roughly 5minutes or until the chicken is golden brown and cooked all the way through.
Add onions, garlic and spinach and cook for a few minutes until the onions change colour.
Add pinch of salt, pepper and herbs.
Finally add the cream and cover pan and then cook on medium heat for 10-15mins.’
While cooking
Wash lettuce, tomatoes and cucumber.
Cut into small pieces adding a salad dressing of your choice.

Recipe Courtesy of Janne.


keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Poikien Talo´s cooking blog

Hello and welcome to Poikien Talo´s cooking blog presented by e-Talo. Here you can find interesting recipes and the stories that come with them.  The first entry is from an evening spent cooking together; with a group of young men from Afghanistan leading us.
Over the course of 3.5 hours we prepared a dish called Qabuli Palwo. It is a standard dish prepared both in Afghanistan and Iran. While the amounts of each ingredient seemed fairly vague I will leave it up to the person cooking to determine how large and in what portions they want to prepare the meal. This is essentially a rice based dish but there are a few tricks along the way to help create this healthy, and savoury meal.

Ingredients:
-Rice
-Salt
-Chicken
-Oil (any oil will do)
-Carrots
-Raisins
-Caraway
Side Dish:
Potatoes
Oil
Salad
-Cucumber
-Tomatoes
-White Onion

Recipe
-Begin by soaking the rice in large bowls of salted water.
-Separately, bring a large pot of water to a boil.
Meanwhile
-Grate carrots and then combine with raisins while frying in oil. Do not use to much oil in this process as the carrots are quite moist and we want them to cook evenly. Cook until the carrots change colour and the raisins start to expand.
-Fry the chicken in oil. There should be enough oil in the pan to cover ¾´s  of the chicken meat. Turn the chicken in this oil constantly.
- Set both prepared dishes aside.
Once the water has boiled
-Drain the rice from the salted water and then add it to the boiled water. At the same time add in chicken and carrot/raisin dishes. Season with caraway in the amount you see fit.
-Stir until all of the ingredients are evenly distributed.
-Wrap the lids of the pots in a cloth and then firmly place the lids on top so the cloth is helping trap the steam and flavours into the pot.
Cook for an extended periods of time (1hr minimum) without removing the lid. The longer this meal is set to cook the more rich and deeper the flavours will be.

Side Dish:
Bring a large pot of oil to a heated state
Peel potatoes
Chop into small match stick sized pieces
Fry until crispy

Salad:
As this is a heavy meal it is nice to have something fresh on the side.
-Slice white onion, tomatoes and cucumber in narrow slices
Place on a plate and serve with the main course.

The Ending
Everything should be served together and enjoyed, as we did, at a large table full of laughter and excitement.


maanantai 31. lokakuuta 2016

Kirjoituskilpailun satoa: Miten minusta tuli minä?

Kaksoset syntyvät. Tyttö ja poika. Parhaat kaverit elämänsä ensimmäiset vuodet. Kasvavat yhdessä. Koulu alkaa, tyttöjen ja poikien maailmat. Siskon kaverina veli ja tämän ystävä. ”Oletko sinä tyttö vai poika?” kysyvät vanhemmat oppilaat. ”Mitä musiikkia kuuntelet?” luokkakaveri kysyy. ”Sota-ajan lauluja”, tyttö vastaa. Yläaste alkaa. Kaksoset ovat ikäisekseen pieniä. Veljeä kiusataan, sisko puolustaa. Ympärillä eletään nuoruutta. Kasvukipuja, itsenäistymistä, seikkailuja. Kaksoset ovat ymmällään, he ovat vielä lapsia. Ei heillä silti ole paineita samanlaisuudesta. Yläaste päättyy, tie vie eri kouluihin. Veli menee lukioon, sisko kapinoi akateemista koulutusta vastaan. Menee ammattikouluun, käy kaksoistutkinnon. Veljellä on kavereita, siskollakin yksi. ”Teidän poika on kova hiihtämään”, sanoo naapurin ukko. ”Se on kyllä tyttö”, isä sanoo. Sisko valmistuu ammattiin, on liian nuori työelämään. Veli menee armeijaan, kasvaa aikuiseksi. Ikätoverit siskon ympärillä menevät menojaan. Tyttö on yli 20-vuotias. Ei hän koe sukupuolta, ei hän koe ikää. Silti hänestä on tullut nainen. Hän kokee ensi kertaa miesten kiinnostuksen. Ei hän itse tunne samaa. Tyttö on kuin metsässä kasvanut, ei hän tiedä mistä muut puhuvat. Hän haluaa kokea kaiken, nähdä maailman avoimin silmin, olla vapaa. Matka on vasta alussa, hän on alkanut elää.

Kirjoittaja: Anna